A parafaszemcsékből előállított expandált parafatáblák kötőanyaga a parafa saját gyantája.
Az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező parafatáblák jól használhatók hő és hangszigetelés, valamint rezgés elleni szigetelési feladatokra.A natur parafa hevítés hatására a pattogatott kukoricához hasonlóan kitágul ( EXPANDÁL ). Ettől fizikai tulajdonságai megváltoznak, nő a hőszigetelő képesége, a zaj és rezgéscsillapítása, csökken a szilárdsága, jobban összenyomhatóvá válik.
Az EXPANDÁLT parafa hőszigetelő képessége megközelíti a polisztirol habét, ugyanakkor nyomószilárdsága többszöröse annak. Kiválóan alkalmas nagy terhelésű aljzatok hőszigetelésére, rezgéscsillapító gépalapok készítésére. 5 cm vastagság felett homlokzati hőszigetésként is használható, mint hosszú élettartamú bióanyag. Rovar, rágcsáló nem károsítja, mérettartó nem penészedik,nem korhad

 Az expandált parafa előnyei a polisztirol-habbal szemben

-hosszabb élettartam, hőszigetelő-képessége, mérete és más tulajdonságai az idő múlásával nem változnak. -nagyobb mechanikai szilárdság: sérülésnek kitett helyeken is használható

-jól ragasztható és ragasztóból kemény kéreg képezhető a felületén

-nem reped meg rajta a nemes vakolat, mert nagyobb a stabilitása és a szilárdsága (ez nagyon fontos) -jobb páraáteresztő képességgel rendelkezik: ha a fal átnedvesedne, akkor ki tud száradni a hőszigetelésen keresztül. Parafa hőszigetelés esetén használjunk páraáteresztő nemes vakolatot és ragasztót, ekkor tud érvényesülni a parafa páraáteresztő tulajdonsága.


MŰSZAKI ADATLAP

  Megnevezés: Expandált parafa (fekete parafa) szigetelő lemez
Formátum: különböző vastagságú, 0,5 m2 területű lapok (0,15 m3-s tömbökben kapható)
Felhasználási terület: hő- és hangszigetelő anyagként úsztatott padlószerkezetekhez, tetőterek szarufái közé, padlásfödémekhez, egyhéjú, egyenes rétegrendű lapostetőkhöz, külső falszigetelésekhez, hőhidak és hűtőházak hőszigeteléshez, gépek alá rezgés elleni szigeteléshez gépalapokban, tágulási hézagok kitöltésére.
Adatok:
Méret: 1000 x 500 mm, 10-300 mm vastag
Sűrűség: 110-120 kg/m3
Hővezetési tényező: 0,037- 0,042 W/mK(MSZ EN 12667:2001)
Hővezetési ellenállás (R): 1,15 m2K/W
Lépéshangszig. (ΔLw) 40 mm: 19 dB(ISO 717-2)
Nyomófeszültség(10%-os deformációnál): 113 kPa(MSZ EN 826:1997)
Tűzveszélyességi osztály: „E” (MSZ 14800-16:1992)
Dinamikai merevség (s’) 40mm:56,3 MNm-3(ISO 9052-1:1989)
Páradiffúziós ellenállás: 1,66 x 106 m2hPa/kg(MSZ EN 12086:1999)
Benyomódás: 3,1%
Felületre merőleges húzószil. 54,5 kPa
Hajlítószilárdság 79,8 kPa
Szállítási vastagság (dL) 51,22 mm
 Terhelés alatt vast. (dB) 49,05 mm
Összenyomhatóság (c) 2,17 mm

     parafa az épitőiparba...
 
 
 
 
Az expandált parafatáblát hő-, hang és rezgés elleni szigetelésre használják fel.De előszeretettel használják csövek héjalására is.Ma ismét reneszánszát éli ez a csodás anyag és az ára is hozzáférhetőbb.
        Kicsi a hővezetési tényezője (λ=0,037-0,042 W/mK),kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, sűrűsége 110-120 kg/m2, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek. Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Mínusz 180 C-tól +100 C-os környezetben alkalmazható. Az expandált parafa termékek egyszerűen, könnyen feldolgozhatók, jól vághatók. A lemezeket ragasztják, illetve dűbelezik.  
          Minden épületszerkezetnél beépíthető, így magas- és lapostetők, födémek, homlokzatok, válaszfalak, kétrétegű falazatok, lábazatok hőszigeteléseként alkalmas.Az anyagot ezen kívül számos területen lehet még felhasználni, így hűtőkamráknál, hézagkitöltőként.Az expandált parafa egyik legfontosabb felhasználási területe a rezgések elleni szigetelés. A gépek okozta rezgéseknek és az azzal járó zajoknak az épületszerkezetekre való átterjedését meg kell gátolni, ennek érdekében minden gépalapot szigetelni kell.Hogy miért azt majd az alábbiakban megtudhtják. A parafa rugalmasságának köszönhetően kiváló rezgéselnyelő tulajdonságú. A nagy tömörségű expandált parafatábla megfelelő vastagságban alkalmazva megoldást nyújt erre a problémára is.
    Az expandált parafatáblák beépítésével csökken a hangvisszaverődés, ezért alkalmazható hangszigetelésre is. Igény esetén az utólagos hangszigetelés is megoldható, azonban a tervezés illetve kivitelezés előtt érdemes szakember tanácsát kérni.
    A parafa megfelelő vastagságban alkalmazva alkalmas a külső oldali hőszigetelésre. Belső oldalra szigorúan csak méretezés után rakható fel . Az általános szabály, hogy belső oldalara a külső oldali szigetelés vastagságának harmada szerelhető fel. Pár mm, tehát 5-6 mm vastag parafa nyugodtan felrakható, vastagabbnál járjunk el körültekintően.

                                           Műszaki adatlap
Megnevezés: Agglomerált parafa szigetelő lemez ,tekercs
Formátum: lap,tekercs
Felhasználási terület: hangszigetelő anyagként úsztatott padlóhoz, laminált lapok és parketta alá hanggátló alátét rétegként, falszegélyek kialakítására, rezgés elleni szigetelésként, tágulási hézag kitöltésére, memotáblához, vasúti modellezéshez, ajándéktárgyak – alátétek, stb. – készítéséhez.
Adatok:
Méret: 915-610 mm
Vastagság: 1-30 mm vastag
Sűrűség: 160-200 kg/m3
Hővezetési tényező 0,055 W/mK(MSZ EN 12667:2001)
Nyomófeszültség (10%-os deformációnál): 0,1 N/mm2 (MSZ EN 826:1997)
Tűzveszélyességi osztály: „C”(MSZ 14800-16:1992)
Dinamikai merevség (2mm) 75,5 MNm-3(ISO 9052-1:1989)
Páradiffúziós ellenállás 3,33 x 105 m2hPa/kg (MSZ EN 12086:1999)
Páradiff. ellenáll. szám (μ) 105
Páradiff. egyenértékű légréteg vastagság: 2 m
Nedvességtartalom max. 8 (m/m%) (MSZ EN 12105:2000)
Benyomódás(0,76 N/mm2 terhelésnél) 35%
Visszarugózás 70%
Húzóerő: 0,5 N/mm2
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
                                
 
 
 
  Főbb jellemzői:
 
  • A parafa megőrzi minőségét, és igen sokféle hasznosításra teszi alkalmassá.
  • A parafa szemcséket természetes gyantával préselik össze, így készül a parafa tábla.
  • Az egyes épületszerkezetek között meg kell oldani a hőátvitel csökkentését, a páralecsapódás megakadályozását. Ezeket a követelményeket a parafa magas szinten kielégíti. Általános jellemzője, hogy jó hő- és hangszigetelést biztosít, kicsi a hővezetési tényezője, kiváló páraáteresztő képességű (lélegző szerkezet), a hajszálcsöveken nem szívja fel a vizet, tartós, sűrűsége 160-200 kg/m, méretstabil, rugalmas, ellenáll a mechanikai hatásoknak és a vegyszereknek.
  • Az egészségre nem káros, anyagát gombák és baktériumok nem támadják meg, állatok táplálékául, növényeknek tápanyagforrásul nem szolgál, környezetbarát (újrahasznosítható). Égés során nem keletkeznek mérgező gázok.
  • Mínusz 180 C-tól +100 C-s környezetben alkalmazható.
  • Az agglomerált parafa táblák szemcsézettsége egyenletes, a szemcseméret kicsi, és a táblák felülete homogén. Amennyiben lépéshang-gátlásként (parketta, laminált lap, sőt akár hidegburkoló lapok alá is) építjük be úsztató rétegnek, a megfelelő hatásfok elérése érdekében gondoskodni kell a falszegély helyes kialakításáról. A szegélyek rögzítése csakis ragasztással történhet! A vízszintes felületekre általában csak le kell teríteni, csak bizonyos esetekben kell ragasztani. Mivel kellőképpen rugalmas, ugyanakkor mérettartó, tartós benyomódással szemben ellenáll, alkalmas a dilatációs hézagok kitöltésére. Családi- és társasházaknál, ipari épületeknél, híd- és útépítésnél stb. egyaránt alkalmazható

                           Úsztatott padlószerkezet szerkezeti felépitése
 
Az épület tervezése során a padlók alapvető kialakításáról már a tervezés korai szakaszában dönteni kell, hiszen az úsztatott padló beépítése jelentősen változtatja meg a teljes födémszerkezet vastagságát, így a szintmagasságra ill. a belmagasságra jelentős hatást gyakorol. Az adott úsztatott padló anyagait, azok vastagságát, akusztikai paramétereit, terhelhetőségét az adott funkció és terhelés függvényében illetve a szükséges lépéshangszigetelés követelmény függvényében kell maghatározni. A peremek mentén minden esetben szükség van rugalmas peremszigetelés elhelyezésére.
Amennyiben a padlószerkezetben gépészeti vezetékek elhelyezésére is szükség van, úgy azt mindig a lépéshang-szigetelő lemeztől függetlenül kell elhelyezni. Ez történhet a rugalmas lemez alatt és felett egyaránt, biztosítva, hogy a lemez az úsztatott aljzat és a merev födém ill. falszerkezet közötti elválasztás folyamatos maradjon.
-szőnyegek, járólapok alá mint lépéshanggátló anyag kerülhet a parafa és bármily meglepő, is egy 4mm vastag parafa lappal 17 dB lépéshang-csökkentést érünk el,még járólapok esetében is. A kiegyenlített aljzatra ragasztjuk a 4 mm vastag parafa hangszigetelő lapokat vagy tekercset, majd erre ragasztjuk a különféle hidegburkoló lapokat.
-épületszerkezeti elemek közé - lépcsőelemek közé, fal és aljzat közé stb. A lényeg az, hogy az egyes szerkezeti elemek ne továbbítsák a rezgéseket.Éppen ezért ajánlatos gipszkarton szereléshez is alkalmazni 3-4 mm vastag parafa csíkot, pl. a profilok alá a szivacscsík helyett.
Mitől jobb mint a szivacscsík?Mert bár rugalmas mégsem nyomodik össze annyira mint szivacsból
készült társa.Élettartama korlátlan,és hosszú idők sorrán is megőrzi rugalmasságát.
Erre a célra az agglomerált parafa lemezek ill. tekercsek egyarant használhatóak.
 

 

Szerző: Kobezol  2011.03.28. 12:21 Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://parafa.blog.hu/api/trackback/id/tr132778439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása