A parafaszemcsékből előállított expandált parafatáblák kötőanyaga a parafa saját gyantája.
Az egyedülálló tulajdonságokkal rendelkező parafatáblák jól használhatók hő és hangszigetelés, valamint rezgés elleni szigetelési feladatokra.A natur parafa hevítés hatására a pattogatott kukoricához hasonlóan kitágul ( EXPANDÁL ). Ettől fizikai tulajdonságai megváltoznak, nő a hőszigetelő képesége, a zaj és rezgéscsillapítása, csökken a szilárdsága, jobban összenyomhatóvá válik.
Az EXPANDÁLT parafa hőszigetelő képessége megközelíti a polisztirol habét, ugyanakkor nyomószilárdsága többszöröse annak. Kiválóan alkalmas nagy terhelésű aljzatok hőszigetelésére, rezgéscsillapító gépalapok készítésére. 5 cm vastagság felett homlokzati hőszigetésként is használható, mint hosszú élettartamú bióanyag. Rovar, rágcsáló nem károsítja, mérettartó nem penészedik,nem korhad

 Az expandált parafa előnyei a polisztirol-habbal szemben

-hosszabb élettartam, hőszigetelő-képessége, mérete és más tulajdonságai az idő múlásával nem változnak. -nagyobb mechanikai szilárdság: sérülésnek kitett helyeken is használható

-jól ragasztható és ragasztóból kemény kéreg képezhető a felületén

-nem reped meg rajta a nemes vakolat, mert nagyobb a stabilitása és a szilárdsága (ez nagyon fontos) -jobb páraáteresztő képességgel rendelkezik: ha a fal átnedvesedne, akkor ki tud száradni a hőszigetelésen keresztül. Parafa hőszigetelés esetén használjunk páraáteresztő nemes vakolatot és ragasztót, ekkor tud érvényesülni a parafa páraáteresztő tulajdonsága.

Szerző: Kobezol  2011.03.28. 12:21 Szólj hozzá!

Az, hogy mindegyikben van parafa!

A parafát nagyon sok mindenre használjuk, a sporteszközök gyártására, falak, épületek hangszigetelésére, lakások díszítésére egyaránt. A parafát leginkább azonban borospalackok és pezsgősüvegek, párlatok zárására hasznosítják, és a legtöbben dugó formájában ismerik.
A parafáról szóló cikk első részében a parafa dugó történetéről, és magáról a parafatölgyről lesz szó.

Szerző: Kobezol  2010.12.20. 15:50 Szólj hozzá!

 Korunkban a szintetikus anyagok garmadája vesz körül bennünket, s egyre inkább azon vagyunk, hogy olyan környezet- és emberbarát anyagokra álljunk át, amelyek nem

rákkeltők, nem tartalmaznak ózonréteget romboló anyagokat, tehát sem gyermekeink, sem a mi egészségünket nem veszélyeztetik. A mindennapi életünkben használt különböző parafatermékek közül a dugó a legismertebb.

A parafa előnyeiről már az ókori Egyiptomban, Kis-Ázsiában és a görög városállamokban is tudtak.Alkalmazták szandálok készítéséhez, felhasználták hajók, csónakok szigeteléséhez, sőt tető burkolásához, ping-pong ütők gyártására is, de a boriparban való általános használatán kívül az építőiparban való alkalmazása a legelterjedtebb és legfontosabb. A műanyagok kiszorítják a parafát – vélték sokan századunk derekán. A parafa azonban számos olyan előnyös tulajdonságot egyesít magában, amelyek még napjainkig sem pótolhatók tökéletesen műanyagokkal. Mindmáig nem találtak nála például jobb szigetelőanyagot az űrkabinokhoz, és mint már említettük, a jó minőségű borok palackjait is parafa dugóval zárják le.

Szerző: Kobezol  2010.12.09. 15:31 1 komment

A parafa szalagparketta fektetése hihetetlenül egyszerű, mivel az aljzathoz se ragasztani, se szegelni nem kell, már meglevő burkolatra is könnyen fektethető. 

A csaphornyok tökéletesen kialakított illesztése összefüggő és a parafa rugalmasságának köszönhetően idővel nem jelenek meg rések az illesztéseknél így biztosítva az egyszerű tisztítást és a pormentes, egészséges környezetet. Azt nem is említettük, hogy a gazdag színválaszték és a számtalan erezet minden hálószobának különlegesen meleg, természetes atmoszférát és megnyerő intimitást kölcsönöz. Ha későn fekszik le vagy reggel korán kel, léptei zaját a burkolat parafarétegének sejtjei elnyelik, megőrizve alvó családtagjai nyugalmát.

Szerző: Kobezol  2010.03.24. 12:21 Szólj hozzá!

Címkék: padló harmony szalagparketta