Korunkban a szintetikus anyagok garmadája vesz körül bennünket, s egyre inkább azon vagyunk, hogy olyan környezet- és emberbarát anyagokra álljunk át, amelyek nem

rákkeltők, nem tartalmaznak ózonréteget romboló anyagokat, tehát sem gyermekeink, sem a mi egészségünket nem veszélyeztetik. A mindennapi életünkben használt különböző parafatermékek közül a dugó a legismertebb.

A parafa előnyeiről már az ókori Egyiptomban, Kis-Ázsiában és a görög városállamokban is tudtak.Alkalmazták szandálok készítéséhez, felhasználták hajók, csónakok szigeteléséhez, sőt tető burkolásához, ping-pong ütők gyártására is, de a boriparban való általános használatán kívül az építőiparban való alkalmazása a legelterjedtebb és legfontosabb. A műanyagok kiszorítják a parafát – vélték sokan századunk derekán. A parafa azonban számos olyan előnyös tulajdonságot egyesít magában, amelyek még napjainkig sem pótolhatók tökéletesen műanyagokkal. Mindmáig nem találtak nála például jobb szigetelőanyagot az űrkabinokhoz, és mint már említettük, a jó minőségű borok palackjait is parafa dugóval zárják le.

 

A mediterrán országokban már évszázadok óta jól ismerik és alkalmazzák az ősi hőszigetelő anyagot, a parafát. Az ökológiai rendszer egyensúlyi állapotának megteremtésében nagyon fontos szerepet játszik az a jótékony hatás, amelyet a paratölgyerdők életciklusuk során kifejtenek. A paratölgy rendkívül értékes fa, hiszen sok-sok nemzedéket lát el feldolgozásra érdemes alapanyaggal. Ez az örökzöld fa a Földközi-tenger partvidékén őshonos. A legnagyobb kiterjedésű erdők Portugáliában és Spanyolországban találhatók, de fellelhető még Dél-Franciaországban, Szardínia és Korzika szigetén, valamint Észak-Afrikában is.


 



A hegyekben 500, Algériában 1000-1500, sőt Marokkóban 2000 méter magasságban is megél. Kisebb területeken Japánban, Koreában, a Dél-Afrikai Köztársaságban és Ausztráliában is meghonosították. Az első helyen mindmáig Portugália áll, értékes nyersanyagukat nemzeti kincsként kezelik. Az ország területének 6 %-án parafaültetvények sorjáznak, nem számítva a dús és sok alfajból álló paratölgyerdőket. Egyébként Portugáliában termesztik a legjobb minőséget is, és a parafa feldolgozása is itt a legjelentősebb. Portugáliában már a XIV. században törvény szabályozta a parafaállomány gondozását és védelmét. Ez volt a „9 éves törvény”, amely szerint a tulajdonosnak legalább ennyi időt kellett kivárnia a kéregszüretelések között. Így akarták megakadályozni a rablógazdálkodást és biztosítani azt, hogy a parafa a következő generációk számára is megmaradjon.

A parafatermékek nyersanyaga nem más, mint a paratölgy (Quercus Suber L faj) kérge. A paratölgy lassan nő, kb. 10-12 méteres magasságot ér el, törzsének átmérője mintegy 30-100 cm, élettartama pedig akár 150-200 év is lehet. Egészen mélyre lenyúló gyökérzete és nagy, szélesen elterülő lombkoronája van. Levelei fényes sötétzöldek, tömegesen nyíló porzós virágaiban kora tavasszal gyönyörködhetünk, makktermései még a virágzás évében beérnek. Igénytelen növény, jól tűri a szárazságot.

 

 

 A paratölgyerdők – a mediterrán éghajlaton jellemző gazdag humuszrétegnek köszönhetően – kiválóan megőrzik a különlegesen fontos talajnedvességet. Érdekes, hogy ugyanakkor a paratölgy erdőtüzek esetén is „kiállja a próbát”, mivel kérge nem gyúlékony, általában elegendő és megfelelő védelmet nyújt a növénynek. Noha a fa koronája leég, törzse nem hal el teljesen, így az is gyakran előfordul, hogy egy tűzvész utáni tavaszon az elhamvadt, leégett növény újra kihajt.

A parafatermékek előállításakor a feldolgozás első lépése az ún. „parafaszüret”, azaz a kéreghántás. Az első hántolást területektől függően 9-14 évenként követik az újabbak. Portugáliában, ahol a legkedvezőbbek a természeti adottságok 9 évente, a hűvösebb Katalóniában 14 esztendő elteltével követik egymást a szüretek.

A parafaerdők gondozói arra törekednek, hogy a fa kevés, de erős ágat növesszen, a fölöslegeseket lenyesik róla. Jó, ha a vastag ágak a törzsnek hozzávetőleg azonos magasságából indulnak. A paratölgy a negyedik évében feszíti le magáról a törzsön az eredeti felbőrt és kezdi létrehozni a parafát. Ezen a kérgen azonban nagy repedések keletkeznek, s ezek évről évre nagyobbak lesznek. Ám ilyenkor a pararéteg még vékony.

Az első hántásra a fa 25-30 éves korában kerül sor, amelyet mindmáig kézzel végeznek. Ekkor mintegy 120 cm magasságig fejtik le róla az első, repedezett kérget. Ezt elsődleges vagy szűz parafának nevezik. A lehántolt, hengerpalást alakú parafadarabokat gőzölik, így távolítva el a merevséget okozó csersavakat. Az így kezelt anyagot fehér parafának nevezik.Ezt fel szeletelik és ebből a szeletekből vágják ki a parafa dugót.A művelet után a parafa mérete megnő és rugalmasabbá válik.  

                                         

                                                                                                                       

  A kéregtelenítés nem árt a fának, sőt, sokkal inkább újratermelésre ösztönzi a növényt.

A következő hántás csak kb. 9 év múlva lehetséges. Ennyi idő kell ahhoz, hogy tömör, vastag parafaréteg képződjön. Ez már a másodlagos parafa.
A törzs és a vastagabb ágak további 120 cm-es szakaszáról ugyanekkor fejtik le a szűz parafát. Így haladnak kilencévenként addig a magasságig, amíg az ágak vastagsága még megfelelő. Ily módon a fáról 150-200 éves koráig fejthető kilencévenként parafa.(kb.22 alkalommal) Ezután a réteg vékonyabb lesz, romlik a minősége is, így nem marad más hátra: az öreg fákat kivágják. A fejtés után a kéregbe bekarcolják vagy felfestik az évszám két utolsó számjegyét, ez végig látható marad. Így „jegyzik”, hogy melyik fa kerül sorra minden kilencedik évben. Érdekes megfigyelés, hogy a május 15-e és augusztus 15-e között végzett fejtést a fa megsínyli, fejlődése visszaesik. A törzs és az ágak elveszik a szigetelőréteget, és e felületek párolgása fokozódik. (A kiszáradás ellen a fa úgy védekezik, hogy levelei kissé összecsukódnak, légzőnyílásaik elzáródnak, a fotoszintézist és a légzést is csökkentve. A leveleknek ez az állapota kb. 20 napig tart, egészen addig, míg a törzsön egy új, vékony szigetelő pararéteg nem keletkezik.)

 

A parafa sejtfelépítése

 

                                                                                        

A para egy igen könnyű és rugalmas növényi szövet. Számos növényben, pld. a burgonya héjában is képződik, védve a növényt a káros külső behatásoktól. Ám egyetlen növény sem hoz létre olyan vastag parafaréteget, mint a paratölgy.

Ez a réteg a kezdetekben évenként 2-5, később 1-2 milliméternyi vastagságú. Egy-egy év rétege éppen úgy megfigyelhető a keresztmetszeten, mint más fák évgyűrűi. Kifelé folyamatosan termel egy szövetet, ám ez vastag és élettelen. Ez a para vagy parafa. Színe különböző, a világostól vagy szürkésbarnától a sötétbarnáig változik. A legvilágosabb fajta az andalúziai parafa.

Tehát a parafa növényi eredetű anyag, mely olyan elhalt sejtekből áll (kb. 40 millió sejt/cm3), amelyek azonos módon kapcsolódnak egymáshoz. A sejtek nagysága 3-4/100 millimikron között ingadozik. A sejtfal vizsgálatakor rétegezett struktúra látható. Középen egy cellulózfitnill réteg található, melyet viasszal bevont suberin vesz körül. Ezért olyan rugalmas a parafa. Ha a sejtfalat elektronmikroszkóppal vizsgáljuk, mely 20.000-szeres nagyítást tesz lehetővé, kb. 150 ilyen réteget tudunk elkülöníteni. A középen lévő szövetanyag körül váltakozva találhatók a viasz és suberinrétegek. A sejtfal így egy kiválóan védő „bőrréteg”, melyen sem gáz, sem pedig folyadék nem tud áthatolni. A sejtek közepét levegőhöz hasonló gáz tölti ki, bár a bezárt levegő összetétele nem azonos a légköri levegőével: több benne a nitrogén és a szén-dioxid, és kevesebb az oxigén. Például ezért gyúlékony kevésbé a parafa. A parafa ugyanakkor gázáteresztő is, illetve a nagyon finom pórusokon, az ún. plasmodesmen-csatornákon keresztül történik a gázcsere. Biomechanikai szempontból is érdekes anyag, mert a suberinben lévő gyantából alifíás oxikarbonsav és az autóápolásban nagyon fontos szerepet betöltő carnauba viasz nyerhető.

 

 

 

 

Szerző: Kobezol  2010.12.09. 15:31 1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://parafa.blog.hu/api/trackback/id/tr312504554

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

spike179 2016.09.18. 20:47:22

Király cikk volt.
Köszi!
süti beállítások módosítása